logo

PSİKOLOJİK DESTEK NEDİR, NE ZAMAN ve HANGİ DURUMLARDA ALINABİLİR

Psikolojik Destek: Nedir, Ne Zaman ve Hangi Durumlarda Alınabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sağlığı aşağıdaki gibi tanımlamaktadır:

... sadece hastalık ve sakatlık halinin olmayışı değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olması durumudur (WHO 2001, s.1).

Ruh sağlığı, bireyin beklenmedik bir durumla karşılaştığında geliştirdiği duygular, davranışlar ve başa çıkma tepkileri ile duruma ve çevreye uyum sağlama yeteneğidir.

Psikolojik destek nedir?

Psikolojik destek bireyin yaşamını olumsuz etkileyen, baş etmekte zorlandığı duygu, düşünce veya durumlar ile çalışılan bir süreçtir. Travmatik olaylar, kazalar, kayıp ve yas süreci, şiddet, zorbalık, iletişim problemleri, hastalıklar, ekonomik sıkıntılar, işsizlik bu durumlara örnek verilebilir.

Bu süreçte kişinin yaşadıklarına dair farkındalığı artar ve birey duygu, düşünce ve davranışlarını fark etmeye başlar. Bu farkındalıklar şunlarla ilgili olabilir: “Hangi durumlarda sinirleniriz? Hangi düşünceler duygularımızı tetikler? Bu duygu ve durumlarla nasıl başa çıkmaya çalışırız?” Kişi böyle bakmaya çalıştığı zaman psikolojik iyi oluşu, uyumlu yaşama becerisi, problem çözme becerileri ve aynı zamanda öz bilgisi artmaktadır. Dolayısıyla psikolojik destek kişinin stres ve kaygı düzeylerini azaltmayı, hayatlarında iyi oluş hallerini istedikleri şekilde sürdürmelerini hedeflemektedir.

Bu hizmet çocuk-ergen ve yetişkin bireylere yönelik bireysel ya da grup seansı olarak yaklaşık 40-45 dakika süren seanslar şeklinde devam etmektedir.

Ne zaman psikolojik destek almalıyım?

Bireyler bazen karşılaştıkları sorunların üstesinden gelebilir, fakat bazı problemlerle baş etmekte, anlamakta ve çözmekte zorlanılan zamanlar olabilir. Bu çözülemeyen sorunlar, bireyi duygusal olarak olumsuz etkilemeye başladığı zaman ve günlük işleri yapmakta zorlandığında psikolojik destek talebinde bulunulmalıdır.

Hangi durumlarda destek alınabilir?

● Depresyon

● İntihar düşünceleri

● Sosyal Kaygı

● Panik Bozukluk

● Yaygın Anksiyete

● Kayıp ve Yas

● Stres ve Stresle Başa Çıkma

● Öfke Kontrolü

● Fobiler (Hayvan, Yükseklik, Su, Kapalı alan, Karanlık v.b.)

● Uyku Bozuklukları

● Alkol ve madde bağımlılığı

● Kişilerarası iletişim problemleri

● Afet, kaza savaş, saldırı, terör ve benzeri travmatik yaşantılara maruz kalmış olmak

● Alt ıslatma, tuvalet eğitimi, kardeş kıskançlığı, akran zorbalığı, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite, öğrenme güçlüğü gibi çocukluk ve ergenlik çağı problemleri

● İhmal ve istismar

Kaynakça

Doç. Dr. Necmiye Sabuncu, Doç. Dr. Kamerya Babadağ, Doç. Dr. Gülsün Taşocak, Yrd. Doç. Dr. Türkinaz Atabek, Editör: Prof. Dr. Hikmet Seçim “Hemşirelik Esasları: Ünite 1 – Hemşirelik Tanımları, Temel Kavram ve Kuramlar”, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 496, Açıköğretim Fakültesi Yayınları No: 225, ISBN 975 – 492 – 233 – 0, 1996.


#